Oppervlaktebehandeling van hogedrukgietstukken: bent u zeker van de kwaliteit?


Lakken, anodiseren of galvanische behandeling: een totaaloplossing met Pedeo kwaliteitsgarantie

Voor oppervlaktebehandelingen werkt Pedeo samen met lokale en betrouwbare specialisten, inclusief coördinatie en kwaliteitsgarantie.

Het doel? De beste totaaloplossing voor u.

Dit artikel is ook online verschenen in het vakblad voor oppervlaktebehandelingen.“Preselectie van bewezen kwaliteit”

Hans De Croo, Sales Engineer bij Pedeo, legt uit welke rol hij en zijn collega’s hierin spelen:

“Pedeo heeft een aantal betrouwbare lokale partners, specialisten in hun vak waarmee we al jaren samenwerken. Voor elke behandeling raden we de meeste geschikte partner aan. Noem het een preselectie van bewezen kwaliteit. Doorheen het hele proces geven we advies en faciliteren we de interactie tussen klant en toeleverancier, om de functionele eisen van het ontwerp en de specifieke eigenschappen van de oppervlaktebehandeling optimaal op elkaar af te stemmen. Helemaal volgens de filosofie van co-design dus.”

De kwaliteit van een oppervlaktebehandeling is voor een klant vaak moeilijk te beoordelen. Hans legt uit: “Je kan bij levering wel nagaan of het product aan de visuele eisen voldoet, en je kan de laagdikte en hechting verifiëren. Maar je kan moeilijk voorspellen hoe het product zich zal gedragen in de tijd. Door onze jarenlange samenwerking, door de procedures en kwaliteitsstandaarden die wij onze toeleveranciers opleggen, kunnen wij garanderen dat het onderdeel ook na jaren gebruik in extreme omstandigheden zijn eigenschappen zal behouden.”Coördinatie en verificatie

De coördinatie van het hele proces biedt u een niet te onderschatten meerwaarde, van de keuze van de leverancier, tot het vastleggen van de specificaties tot en met de uitvoering. Hans: “Onze klanten zijn betrokken in de conceptuele fase, maar wij nemen de logistieke organisatie van hen over.”

In het meetlabo wordt de kwaliteit van de afgewerkte stukken gecontroleerd. Een totaaloplossing met kwaliteitsgarantie, want Pedeo neemt de eindverantwoordelijkheid voor het finale product op zich.

Veel gebruikte oppervlaktebehandelingen voor hogedrukgietstukken

Een laklaag, een chemische of galvanische behandeling, een oppervlaktebehandeling voegt steeds iets extra toe aan de reeds interessante eigenschappen van het basismateriaal.

Hans De Croo gidst u door de verschillende oppervlaktebehandelingen.


1. Lakken (eventueel in combinatie met bedrukken)

De laklaag zorgt voor een aantrekkelijke visuele uitstraling. Een eindeloze variatie in kleuren, structuren en glansgraden zorgt voor een mooie en kwalitatieve afwerking van het hogedrukgietstuk. Bedrukking komt ook beter tot zijn recht op een gelakte ondergrond.

De laklaag vormt een extra laagje op het oppervlak, en de dikte hiervan is afhankelijk van het proces en de soort lak. Voor de maatvoering is het soms noodzakelijk om bepaalde zones vrij te houden van lak.

In het lakken onderscheiden we 3 hoofdgroepen:

Natlak: Een zeer fijne en gedetailleerde laklaag. Deze biedt de hoogste kwalitatieve uitstraling en de grootste keuze. Laagdiktes: van 50 tot 80 µm.

Poederlak: Een meer robuuste lak voor onderdelen die weer en wind zullen trotseren. Afhankelijk van de toepassing kiest men voor een epoxy- of een polyesterlak. Laagdiktes: 80 tot 120 µm.

Kataforese lak (KTL of E-coating): Een glanzende zwarte lak met een beperkte laagdikte van 15 tot 25 µm, vaak gebruikt in industriële toepassingen, soms ook in combinatie met poederlak. Deze lak verhoogt de corrosiebestendigheid. De zwarte kleur en de beperkte laagdikte van het kataforese proces zorgen voor een betere warmteafgifte, wat in bepaalde toepassingen een meerwaarde is.


2. Anodiseren (enkel op aluminium)

Bij het anodiseren wordt aan de oppervlakte van het hogedrukgietstuk een donkere oxidelaag gevormd. Het oppervlak wordt daardoor harder, slijtvaster en is beter bestand tegen corrosie. Deze oxidelaag is zeer dun en heeft nagenoeg geen invloed op de maatvoering. Een groot voordeel, want ook na het anodiseren blijven de kritische afmetingen bij dit proces behouden.


3. Galvanische en chemische behandelingen: verzinken, vernikkelen, verchromen

Galvanische en chemische behandelingen voegen extra materiaal toe zoals koper, zink, tin, nikkel of chroom.

Afhankelijk van het gekozen materiaal zorgen deze behandelingen voor een glanzende metaal-look en een luxueuze uitstraling. Ook functioneel zijn er voordelen. Zo verhoogt een laagje nikkel de slijtvastheid en laat een laagje tin toe het onderdeel te solderen, noodzakelijk in bepaalde elektrotechnische toepassingen. Allen verhogen ze, in meerdere of mindere mate, de corrosiebestendigheid.


Optimaal resultaat dankzij co-design

U ziet, elk van deze behandelingen heeft zijn typische toepassingen en mogelijkheden. Door de combinatie van onze expertise in hogedrukgieten en de kennis en ervaring van onze toeleveranciers ontstaat het optimale ontwerp.

Een proces van interactie, ervaring en overleg. Een verhaal van totaaloplossingen, co-design en ontzorgen.

Meer weten over de mogelijkheden voor uw hogedrukgietstukken?

Wij staan u graag te woord op 15 en 16 september op de beurs Materials – Eurofinish – Surface 2021 in ’s Hertogenbosch.

Registreer uw toegangsticket nu gratis.

Lees meer over onze aanpak van idee tot serieproductie en neem vrijblijvend contact met ons op.