Verleng de levensduur van uw elektronica met de juiste afdichting

Elektronica in extreme omstandigheden

De omstandigheden waarin elektronica moet functioneren zijn vaak uitdagend. Vocht en damp, temperatuurschommelingen, stof, zand, rook en zelfs gas. Al deze ‘harsh environments’ zijn nefast voor de levensduur en het goed functioneren van zowat elke toepassing.

Pedeo en Ninix, de perfecte tandem voor de afdichting van complexe gietstukken

Voor gietstukken met een complexe en 3-dimensionale vormgeving doen we graag een beroep op de materiaalkennis en de expertise van onze partner Ninix.

Ninix en Pedeo delen dezelfde waarden en visie, waardoor de samenwerking met hen altijd heel natuurlijk voelt. En vooral, samen komen we tot de beste oplossing voor uw project. Een stevige behuizing in aluminium of zamak, perfect afgedicht, en bestand tegen de meest extreme condities. Ideaal voor een lange levensduur.

 

Behuizingen in aluminium of zamak

Veel elektronicaproducenten kiezen voor een behuizing in hogedruk gegoten aluminium of zamak. Deze beschermt de elektronica tegen schokken, is goed bestand tegen temperatuurschommelingen, en schermt de elektromagnetische straling af. De behuizing gaat lang mee, voelt stevig en robuust aan, en heeft een kwalitatieve look en feel.

Daarnaast is de behuizing onmiddellijk ook een efficiënt koelblok. Aluminium en zamak zijn goede warmtegeleiders, en de hoge nauwkeurigheid van onze giettechniek laat het gieten van dunne koelribben toe. Bovendien laat de hoge vormvrijheid toe om de luchtstroom te sturen en zo de warmteafgifte te optimaliseren.

Naast warmteafgifte, shielding en stevigheid is ook de afdichting van de behuizing cruciaal voor een optimale bescherming van uw elektronica.

Het gietstuk

De beste afdichting ontstaat door een subtiel samenspel tussen het gietstuk, het afdichtingsmateriaal en de afdichtingstechniek.

 

De gegoten groef

Deze afdichtingsgroef wordt meegegoten, geïntegreerd in het gietstuk. Door de gladde giethuid en de nauwkeurige giettoleranties is een gegoten groef meestal voldoende voor een perfecte afdichting.

De gefreesde groef

Voor een specifieke vorm, een extreem glad oppervlak, of een nog preciezere maatvoering. Soms is het zinvol om de afdichtingsgroef achteraf aan te brengen. Via CNC kunnen we ook een bepaalde ruwheid aanbrengen, of zelfs een specifiek patroon, zoals concentrische cirkels.

Zonder afdichtingsgroef

Een vlakke afdichting komt op een vlakke rand van het gietstuk, al dan niet gefreesd voor extra gladheid. Met een zorgvuldig gekozen verdeling van de gegoten schroefgaten zorgen we voor een gelijkmatige klemming van de afdichting.

De afdichting

Standaard dichtingen

Een vlakke of ronde dichting komt rechtstreeks op het gietstuk of in een groef, verlijmd of vastgezet tijdens de montage. Ideaal voor eenvoudige vormen.

Dichting op maat gegoten of gestanst, al dan niet zelfklemmend

We laten de afdichting in de juiste vorm gieten of stansen, al dan niet met bevestigingsnippeltjes die zich in de groef vastklemmen.

Dit geeft een grote vormvrijheid, en laat ook toe de maatvoering van het gietstuk en de dichting perfect op elkaar af te stemmen.

Er is geen begin- en eindpunt, wat in sommige omstandigheden een voordeel is.

Op maat gespoten dichting in 3 dimensies

Voor complexe gietstukken laten we de afdichting rechtstreeks op het gietstuk spuiten, door een CNC-gestuurde robot. Voor de meest grillige vormen, ook in 3D, met een onbeperkte vrijheidsgraad. De dichting kan in meerdere lagen of in een specifieke vorm gespoten worden, en dat met de grootste precisie en maatvastheid doorheen de hele serie.

De dichting komt rechtstreeks op het gietstuk, op een vlakke rand of in een groef. Dankzij een plasma-voorbehandeling ontstaat een zeer goede hechting, ook op lange termijn. Ook hebben we hier een ruime keuze aan materiaal, in functie van de specifieke omstandigheden waartegen de elektronica moet bestand zijn.

Potting

Potting is een ver doorgedreven vorm van afdichting, waarbij we de elektronica volledig in hars inbedden. Zo kan er niets bij de elektronica komen. Wel is de warmteafvoer via de behuizing dan nog belangrijker, want door het hars kan de warmte moeilijk weg. Gelukkig fungeert een behuizing in aluminium of zamak als een natuurlijk koelblok.

Afdichtingen, een duurzame toevoeging voor uw gietstuk

Een hogedrukgietstuk met de juiste afdichting verlengt de levensduur van uw elektronica, en is dus een goede keuze op vlak van duurzaamheid. Want hoe langer iets goed blijft werken, hoe minder afval, en hoe minder nieuwe grondstof we verbruiken.

Aluminium en zink hebben ook het voordeel dat ze telkens weer kunnen gerecycleerd worden, zonder aan kwaliteit in te boeten. Voor de inzameling en verwerking bestaat ook een goed uitgebouwd circuit, zodat een groot deel van de gietstukken op het einde van hun levenscyclus ook daadwerkelijk worden gerecycleerd. In vergelijking met nieuw gewonnen grondstoffen heeft dit gerecycleerd materiaal een zeer beperkte voetafdruk en milieu-impact.

Het klopt dat elke toevoeging, -via een afdichting, laklaag of nabehandeling-, de recycleerbaarheid van de grondstoffen vermindert. Bij Pedeo vinden we het belangrijk hier verantwoord mee om te gaan.

Zo gaan we steeds op zoek naar de best mogelijke oplossing, en geven we duurzaamheid een bewuste plek in elke beslissing die we nemen.

 

Pedeo verzorgt ook de afdichting van uw behuizing

Als full-service toeleverancier helpt Pedeo u met de keuze van een afdichting op maat. En dit van bij de start van het ontwerpproces. Want de beste bescherming ontstaat uit een weloverwogen keuze van zowel de vormgeving, het materiaal en de afdichtingstechniek.

Download de folder