We zijn constant op zoek naar geschoolde technici, maar vinden ze amper

Lees het artikel op de website van Het Laatste Nieuws.

CEO Piet D’Haeyer van Pedeo Oudenaarde: “We zijn constant op zoek naar geschoolde technici, maar vinden ze amper”

Waalse studenten leren hogedrukgieten in precisiebedrijf aan de Westerring in Oudenaarde

Een vijftigtal ingenieursstudenten van de universiteit van Bergen trokken naar Pedeo Hogedrukgieterij in Oudenaarde om kennis te maken met de technologieën die het bedrijf gebruikt. “Voor de studenten is het de allereerste keer dat ze op een werkvloer komen en voor ons een uitgelezen gelegenheid om ze ‘goesting’ te doen krijgen in een technische job. Dat is hard nodig, want wij zijn voortdurend op zoek naar technisch geschoold personeel, dat we heel moeilijk vinden”, zegt CEO Piet D’Haeyer.

“Bij Pedeo maken wij onderdelen voor dingen die we alle dagen gebruiken. Zo zitten producten van hier onder andere in wagens, verlichting, veiligheidscamera’s, bankautomaten en schuiframen. Maar wij zijn een bedrijf dat levert aan de industrie: onze klanten zijn geen eindgebruikers, maar producenten. Dat maakt dat we voor de buitenwereld niet zo bekend zijn”, vertelt Piet D’Haeyer.

Nochtans stelt zijn metaalbedrijf, dat gespecialiseerd is precisietechniek, aan de Westerring in Oudenaarde een zeventigtal mensen tewerk. Naar bedienden moet D’Haeyer meestal niet lang zoeken. Maar vacatures voor knappe bollen en handige handen op vlak van techniek, dat is een ander paar mouwen. “Voortdurend zijn wij naar technische geschoold personeel op zoek. Zo kan ik op dit ogenblik onmiddellijk iemand in dienst nemen als insteller van CNC-gestuurde machines. Maar die persoon is voorlopig niet te vinden”, stelt D’Haeyer vast.

 

Verkeerde beeldvorming

“Het is nochtans een heel bewuste keuze dat we alleen hier een vestiging hebben. Ik wil bewijzen, dat we hier thuis horen, omdat het volgens mij belangrijk is om in de nabijheid van de klant te zitten. Alleen is de zoektocht naar medewerkers hier moeilijk. Dat heeft nog altijd te maken met het vertekende beeld dat in veel hoofden nog bestaat over technische beroepen. Nog te veel mensen associëren dat met een vuile fabriek. Het is daarom dat we graag jongeren ontvangen en tonen hoe het er in een hoogtechnologisch bedrijf als dat van ons aan toe gaat”, zegt D’Haeyer.

Waals bezoek

De Oudenaardse fabriek maakte kennelijk flink wat indruk op de Waalse studenten van de ingenieursopleiding in Bergen. “Ons bezoek aan Pedeo kadert in een reverse-engineeringoefening”, zegt professor François Ducobu. “Onze ingenieursstudenten mogen een mechanisch voorwerp kiezen dat ze volledig ontleden. Aan de hand van de onderdelen, maken ze gedetailleerde tekeningen, achterhalen ze de werking en hoe ieder onderdeel geproduceerd wordt. Daarna bezoeken we een bedrijf dat die onderdelen maakt. Zo zijn we uitgekomen bij Pedeo Hogedrukgieterij in Oudenaarde.”