Ontmoet onze nieuwe collega: de cobot

De operatoren bij Pedeo hebben er een nieuwe collega bij: de cobot.

De cobot dus, een ‘collaboratieve robot’ waarbij mens en machine samenwerken. De cobot kan uren doorgaan met het zware en repetitieve werk, waardoor de productiesnelheid omhoog gaat. Tom Bartczak, process engineer CNC bij Pedeo, was nauw betrokken bij dit innovatieve project en licht de voordelen toe.

Veiligheid eerst

Pedeo heeft al jaren verschillende robots in de productie, altijd afgeschermd met een hekwerk voor de veiligheid. Bij de cobot gelden echter andere veiligheidsmechanismen, want cobot en operator werken nu in dezelfde ruimte.

Tom Bartczak: “De cobot heeft verschillende ingebouwde sensoren, en komt bij de minste weerstand tot stilstand. De cobot werkt ook iets trager in de zones waar mensen komen. Toch blijft de snelheid in lijn met de cyclustijd van de CNC-machine.”

Innovatie op maat

Deze custom-made cobot werd ontwikkeld samen met de Belgische machineleverancier Germond, en is volledig afgestemd op de nabewerking van hogedrukgietstukken in zamak of aluminium. Hiervoor werden verschillende onderdelen op maat ontworpen en 3D-geprint.

Vision camera voor kwaliteitscontrole

De cobot kreeg ook een geavanceerd intuïtief visiesysteem van Keyence mee. Dit controleert of de hogedrukgietstukken correct gepositioneerd zijn en voert systematisch kwaliteitscontroles uit.

Cobot als ondersteunende collega

De cobot zal vooral het werk van de operatoren verlichten, waardoor de operator extra tijd krijgt voor andere opdrachten.

Tom Bartzcak is hierover heel duidelijk: “We vervangen geen operatoren, we versterken hen. Het is vandaag trouwens heel moeilijk om technisch geschoolde mensen te vinden. Dankzij de cobot maken we onze mensen efficiënter en zetten we hen optimaal in.”