Case: vanaf welke oplage is hogedrukgieten economisch interessant?

   

We krijgen vaak de vraag: “vanaf welke oplage is hogedrukgieten economisch interessant?”. Dit hangt van meerdere factoren af. In de eerste plaats de complexiteit van het onderdeel of ontwerp. Hoe complexer het ontwerp, hoe sneller de gereedschappen, zoals de matrijs, terugverdiend worden.

Hierboven ziet u een bedieningspaneel waarin de klant een scherm en een stuurknuppel monteert. Dit is een onderdeel dat oorspronkelijk gemaakt werd uit meerdere freesdelen met een vrij complexe vormgeving. Na een gezamenlijke analyse bleek het economisch verrassend snel voordelig om dit project om te zetten naar hogedrukgietwerk.

 

… we de oorspronkelijke vormgeving konden behouden

Hogedrukgieten laat toe een complexe vormgeving te integreren in het ontwerp. We waren hier dan ook in staat de oorspronkelijke vormgeving, het uitzicht en de functionaliteiten van de freesdelen te behouden. Vaak lukt het zelfs om samen met de klant functionaliteiten toe te voegen waardoor verdere besparingen mogelijk zijn.

… we meerdere onderdelen konden integreren, waardoor er minder assemblage is

We slaagden er samen in om alle functionaliteiten van de oorspronkelijk drie losse freesdelen te integreren in één gietstuk. Door deze productiemethode bespaarden we op assemblagekosten en bewerkingstijd. Dit resulteerde in een aanzienlijk lagere stukprijs.

… we konden voldoen aan de corrosiebestendigheid, zonder in te boeten op de visuele aspecten

Een hoogwaardige voorbehandeling in combinatie met een fijn-structuur poederlak zorgen voor de nodige corrosiebestendigheid en vooral een high-end uitstraling van dit hogedrukgietstuk.

Voor oppervlaktebehandelingen werkt Pedeo samen met lokale partners die gecertificeerde en kwalitatieve toeleveranciers zijn. Dit zorgt ervoor dat het product er niet enkel goed uitziet bij oplevering, maar ook na jaren gebruik nog voldoet aan de vooropgestelde eisen.

Naast het KTL – , nat – en poederlakken, heb je op gietwerk ook de mogelijkheid om een galvanische oppervlaktebehandeling zoals verchromen, vernikkelen… aan te brengen.

Dankzij hogedrukgieten waren we in staat het onderdeel goedkoper te maken dan via andere productietechnieken. Hoe vroeger we betrokken zijn in het proces, hoe hoger de toegevoegde waarde van onze ingenieurs.

Pedeo denkt met u mee

Van bij de ontwerpfase streeft Pedeo naar het creëren van de maximale toegevoegde waarde. In nauw overleg tussen Pedeo, klant en eventuele onderaannemers worden het ontwerp van het product en bijhorend proces op elkaar afgestemd. Zo wordt er tijdens het voortraject erg veel meerwaarde geleverd.

Komt uw onderdeel ook in aanmerking voor hogedrukgieten?