Teledyne FLIR verkiest aluminium boven kunststof voor TrafiCam verkeerscamera

Traficam

Aluminium, zamak of toch kunststofspuitgieten?

Soms is de keuze voor een bepaald materiaal zeer eenvoudig, soms geven subtiele elementen de doorslag. Ontdek het verhaal van Teledyne FLIR. Zij ruilden de kunststofbehuizing voor hun TrafiCam verkeerscamera in voor een aluminium versie. Hiervoor hadden en hebben ze meerdere goede redenen.

De TrafiCam verkeerscamera monitort verkeersstromen voor de aansturing van verkeerslichten. Een belangrijke tool dus voor een vlot en veilig verkeer. FLIR Teledyne plaatst zijn camera’s over de hele wereld, in alle klimaten en weersomstandigheden. Zo weerstaat de camera nu eens extreme zon, dan weer regen en wind, soms vermengd met zand of zout uit de omgeving.

Toen de oorspronkelijke kunststof behuizing van de TrafiCam gevoelig bleek voor scheurtjes, werd deze samen met Pedeo herwerkt naar een aluminium versie. Aluminium is sowieso beter bestand tegen extreme weersomstandigheden. Het heeft een betere mechanische sterkte, weerstaat veroudering door de zon en is niet onderhevig aan kruip. Zo zal het niet scheuren of vervormen doorheen de tijd.

 

Stevigheid en veiligheid, in sommige toepassingen is de keuze voor aluminium of zamak een echte no-brainer. Denk aan financiële transacties op publiek domein, in deze sector wordt de veiligheid van de behuizing onderworpen aan dagenlange tests, vandalisme en fysieke uitdagingen. Ook de oplossingen van Teledyne FLIR bleken af en toe het slachtoffer van vandalisme. Met de nieuwe behuizing worden ze nu optimaal beschermd.

Sterkte en duurzaamheid waren de eerste redenen om met Pedeo in gesprek te gaan. Tijdens de ontwerpfase ontdekten ze echter al snel de andere voordelen.

Naast de fysieke bescherming biedt het aluminium ook een elektromagnetische afscherming van de elektronica. Dit maakt extra shielding overbodig, omdat deze eigenschap van nature aanwezig is in het materiaal.

Alle bevestigingen en schroefdraad worden rechtstreeks in het hogedrukgietstuk verwerkt. Geen inserts, geen overgangen meer tussen verschillende materialen. Hiermee verdwijnen onmiddellijk een aantal zwakke plekken van de vroegere behuizing.

 

Daar bovenop is de hele behuizing gevormd als een koelblok, die de warmte van de elektronica verzamelt en afvoert via de luchtkanalen tussen de slanke aluminium ribben. Een mooi voorbeeld hoe het juiste materiaal en een doordacht ontwerp elkaar versterken.

De behuizing kreeg ook een extra laklaag. De mooie zwarte afwerking vormt nog een extra bescherming tegen corrosie en zon, de zwarte kleur optimaliseert de warmteafgifte en de camera ziet er na jaren gebruik nog steeds als nieuw uit.

Aluminium en zamak hebben een robuuste en toch elegante ‘look en feel’. Dit lijkt een subjectief argument, maar uit de praktijk blijkt dat deze materialen een gevoel van luxe, betrouwbaarheid en duurzaamheid geven. Met hun nieuwe behuizing blijven de camera’s er steeds goed onderhouden uitzien. Zo zijn ze niet alleen degelijk en betrouwbaar, ze stralen dit ook uit. Zichtbaar in het straatbeeld krijgen ze hierdoor een extra responsabiliserend effect.

Met de nieuwe behuizing gaan de camera’s veel langer mee. Wanneer ze om functionele redenen worden vervangen door een nieuw exemplaar, weet Teledyne FLIR dat het aluminium steeds kan worden gerecycleerd. Hiervoor bestaat een goed uitgewerkt wereldwijd circuit, waardoor aluminium duidelijk een duurzame keuze is.

Sinds 2012 zijn er tienduizenden aluminium behuizingen geproduceerd, tot grote tevredenheid van Teledyne FLIR. Ook een aantal andere Teledyne FLIR camera’s, zowel visuele als thermische, worden in aluminium geproduceerd door Pedeo.

Pedeo benadert ook uw project op maat. Met specifieke materiaalkeuze, optimaal ontwerp, project- en processtappen. Zo heeft elk project eigen redenen om voor een bepaald materiaal te kiezen, en zijn de voordelen van aluminium of zamak voor elk gietstuk anders.

Wat zijn de voordelen van aluminium of zamak voor uw hogedrukgietstuk?

Daag ons uit met uw project en spring even binnen op onze stand, op 20 en 21 september 2023 op de Kunststoffenbeurs in ‘s Hertogenbosch.

Registreer hier gratis uw toegangsticket.