Algoritmisch modelleren enkel iets voor de digitale wereld?

Pedeo materialiseert het ‘algoritmisch gemodelleerd ontwerp’ van student Industrieel Ontwerpen Alesio Descamps

Algoritmisch modelleren bestaat al meer dan 10 jaar, maar er zijn nog maar weinig industriële toepassingen. Een ontwerp op basis van code kan heel complex zijn, met een enorme vormvrijheid. Toch bleef dit voorlopig vooral iets uit de digitale wereld.

Alesio Descamps is student Industrieel Ontwerpen, een afstudeerrichting uit de opleiding Industrieel Ingenieur aan de UGent, Campus Kortrijk. Met zijn thesis test hij de voorwaarden en mogelijkheden om een algoritmisch ontwerp te materialiseren.

Meer over de opleiding Industrieel Ontwerpen

traditionele ontwerptechnieken combineren met kennis over algoritmes

 

Met zijn thesis wil Alesio het algoritmisch modelleren dichter brengen bij de industrie, en bewijzen dat een algoritme een ‘realistisch ontwerp’ kan genereren. Alesio: “Het schrijven van een algoritme in functie van een bepaalde toepassing vergt natuurlijk tijd. Maar eens het algoritme bestaat, kan je eindeloos variëren, personaliseren en spelen met variabelen.”

Algoritmisch modelleren biedt heel wat mogelijkheden. Toch vraagt het ontwerpen een heel andere benadering. Opleidingen Industrieel Ontwerpen, zoals deze in Kortrijk, leveren echter steeds meer ontwerpers af die de traditionele ontwerptechnieken combineren met kennis over algoritmes.

Alesio: “Na uitgebreid onderzoek landde ik bij de ‘verloren-was methode’. Op basis van een 3D print van het ontwerp maakte ik een gipsen mal. Hiermee hebben de medewerkers van Pedeo een gietstuk gegoten in zamak.”

De samenwerking met Pedeo was voor Alesio zeer positief: “Er was een mooie wisselwerking tussen mijn eerder theoretische achtergrond, en de diepgaande praktijkervaring van de medewerkers van Pedeo. Het was ook heel verrijkend om het proces in het echt te zien.”

Bekijk het resultaat

Na een jaar lang onderzoek is dit gietstuk de kers op de taart. Alesio: “Het gieten gebeurde heel kort voor de deadline van mijn thesis. Het was dus even spannend, maar ik ben blij met het resultaat! Het gietstuk krijgt zeker een plekje op de kast.”

Interesse in een eindwerk in de maakindustrie?